ÇANAKKALE 1915

 

 

“25 Nisan 1915 Gelibolu ihraç hareketi [çıkarması] ve bu Yarımada’da cereyan eden bütün muharebeler, dünyaya orada kanlarını dökenlerin kahramanlığı ile beraber, bu mücadelenin sebep olduğu zayiatın milletleri için ne kadar elemli olduğunu göstermiştir.”

                                                                                                                                                                         Gazi Mustafa Kemâl ATATÜRK , 1934

 

 

ÖNCEKİ SAYFA

ERTUĞRUL TABYASI

                                                SONRAKİ SAYFA

           LANCASHIRE LANDING MEZARLIĞI

 

 

 

 

CAPE HELLES ANITI

(33)

 

Gözcü Baba Tepesi'nde bulunan Cape Helles (Helles Burnu) Anıtı , 1924 Yılında yapılmış ve 32.9 metre yüksekliğindedir. Anıt girişindeki yazıtta şu ifade yer almaktadır:  "Helles Anıtı hem Gelibolu Savaşları hem de bu savaşlarda ölen ve mezarları bilinmeyen veya kaybolan ya da Gelibolu sularına gömülen 20763 kişi anısına dikilmiştir."  Anıt etrafındaki kitabelerde muharebelere katılan tüm gemilerin ve askeri birliklerin adları yazılıdır.

1918 Mondros Mütarekesi'nden sonra Boğaz'a konuşlanan İngilizler, Gelibolu Yarımadası'nda çalışmalar yapmış ve gömülmemiş olan askerlerini tespit ederek dağınık halde bulunan küçük mezarlıkları günümüzdeki hale gelecek şekilde birleştirmişlerdir. Günümüzde Yarımada'da bulunan yabancı mezarlıklarının büyük çoğunluğu 1919 yılında yapılan bu çalışmalarda düzenlenmiştir. Yarımada üzerinde bulunan 33 mezarlıkta 22.000 mezar bulunmaktadır. Bunların sadece 9.000'inin kimlikleri belirlenebilmiştir. Toplam kaybın 36.000 olduğu düşünüldüğünde 14.000 askerin cesedi dahi bulunamadığı ortadadır. Bu askerler Cape Helles, Twelve Tree Copse, Lone Pine ve Conkbayırı Yeni Zelanda Anıtlarında anılmaktadır.

Cape Helles Anıtı için teşbihte hata olmaz diyerek, bizim Çanakkale Abidesi'nin yabancı versiyonu diyebilirim. O nedenle görülmesinde yarar vardır düşüncesindeyim.

 

 

 

--------Yol güzergahı--------

 

 

 

 

Kaynakça:

1-Tarihi Alan Rehberi, Sıdıka Eser, Tekin Bilgin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2017

2- Tarihi Alan Başkanlığı Resmi internet sayfası https://canakkaletarihialan.gov.tr/

3- Apple Harita

 

 

ÇANAKKALE SAVAŞI HAKKINDA BİLGİ VE KONU İLE İLGİLİ YAZILARIM İÇİN TIKLAYINIZ

Görüş ve önerileriniz için: akpinarriyad@hotmail .com

 

 

 
 TARİHİ ALAN ZİYARET REHBERİ

 

 

 

   

ZİYARET REHBERİ

ANA SAYFA

 

PAYLAŞ